Ένα αστέρι γεννιέται:

4 εκδοχές, 80 χρόνια, 25 υποψηφιότητες Όσκαρ!

του Ιωάννη Μακρόπουλου

Η ώρα της 91ης τελετής των βραβείων Όσκαρ έφτασε και ας ξεκινήσουμε με έναν σύντομο “οδηγό επιβίωσης”.

  • Το “Roma” είναι το μεγάλο φαβορί για τις πιο σημαντικές κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και σκηνοθεσίας.

  • Το “Green Book”, δημοφιλές σε πιο ευρύ κοινό, φαίνεται να είναι η μόνη ταινία που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης ταινίας.

  • Το “Blackkklansman” του Spike Lee είναι ένα αριστούργημα που ίσως να άξιζε περισσότερη αναγνώρηση - αλλά έχει ακόμα σπουδαίες τύχες σε αρκετές “μεγάλες” κατηγορίες, όπως αυτή του καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

  • Το “The Favourite” του Γιώργου Λάνθιμου, φαίνεται επίσης ότι θα κερδίσει μερικά βραβεία (ίσως και αυτό του Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη).

  • Πολλές άλλες εξαιρετικές ταινίες διεκδικούν επίσης βραβεία, καθώς και μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες όπως τα Black Panther και Bohemian Rhapsody.

Ένα αστέρι γεννιέται για πάνω από 80 χρόνια!

Οι τέσσερις αφίσες των “Αστεριών”!

Μια ταινία που όμως φαίνεται ότι μάλλον “ξεχάστηκε” λίγο από τα φαβορί, είναι το “A Star is Born” (Ένα αστέρι γεννιέται)του Bradley Cooper, με πρωταγωνίστρια την Lady Gaga, το οποίο φαίνεται ότι θα κερδίσει μόνο το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού.

Η ταινία ξεκίνησε δυναμικά την σεζόν των βραβείων, γεγονός που εξηγείται από πολλούς παράγοντες όπως την ιδιαίτερη “ιστορία” της ταινίας.

1937, 1954, 1976 και 2018, τέσσερις εκδοχές, όλες πολύ πετυχημένες με 25 υποψηφιότητες για Όσκαρ αθροιστικά. Κάθε φορά που αυτή η ιστορία αγάπης φτάνει στις κιναματογραφικές αίθουσες γίνεται επιτυχία και οι συνολικές εισπράξεις, αν λάβει κανείς υπόψιν τον πληθωρισμό, θα έφταναν περίπου τα 850 εκατομμύρια δολάρια!

Το θέμα της ταινίας φαντάζει σήμερα λίγο γνώριμο. Μια ιστορία αγάπης μιας ηθοποιού (το 1937 & 1954) ή μιας τραγουδίστριας (το 1976 & 2018) που γίνεται “αστέρι” όταν την ανακαλύπτει ένα κινηματογραφικός (ή μουσικός) αστέρας σε παρακμή, ο οποίος πάσχει από εθισμό στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

A Star is Born - 2018

Η εκδοχή του 2018 έχει πρωταγωνιστές τον Bradley Cooper (που σκηνοθέτησε την ταινία) και την Lady Gaga. Με σπουδαίες κριτικές από πολλούς, με ένα εξαιρετικό 90% στο υψηλής σημασίας Rotten Tomatoes, με 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ και με τον Sean Penn να την επαινεί ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών λέγοντας ότι το “‘A Star is Born’ είναι απλά οτιδήποτε θα έπρεπε να είναι οι ταινίες”.

Η πλοκή μπορεί να φαντάζει ως λίγο κλισέ στις μέρες μας, εντούτοις το σενάριο αποτελεί μια εξαιρετική σύχρονη διασκευή. Οι χαρακτήρες έχουν βάθος και οι ερμηνείες είναι παραπάνω από αξιόλογες. Ανάμεσα σε πολλές δυναμικές και καθηλωτικές σκηνές, δυο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούν να εξηγήσουν τον ενθουσιασμό του Sean Penn. Η σκηνή στο πάργκινγκ - απλή και πηγαία- και η σκηνή της συναυλίας με το τραγούδι “Shallow”, και οι δυο σε βίντεο παρακάτω.


A Star is Born - 1976

Η εκδοχή του 1976 είχε ωσς πρωταγωνιστικό δίδυμο την Barbra Streisand και τον Kris Kristofferson. Ήταν η πρώτη φορά που οι ήρωες δεν είναι ηθοποιοί αλλά τραγουδιστές. Αναμφίβολα η ταινία μεταδίδει το ροκ πνεύμα της δεκαετίας με αξιομνημόνευτη την σκηνή όπου ο Kris Kristofferson κάνει όντας πάνω σε μηχανή, άλμα από την σκηνή της συναυλίας στο πλήθος!

A Star is Born - 1954

Η εκδοχή του 1954 ήταν πολύ πιο κοντά στο κλασικό μιούζικαλ, με πρωταγωνιστές του James Mason και Judy Garland (αν σας θυμίζει την Lisa Minelli είναι λογικό αφού ήταν η μητέρα της!).

Η ταινία έχει πανομοιότυπες σκηνές με την πρωτότυπη εκδοχή του 1937, αλλά διαρκεί εξήντα λεπτά παραπάνω λόγω του πλήθους των χορευτικών σκηνών.  


A Star is Born - 1937

Η εκδοχή του 1937, είναι προσωπικά η αγαπημένη μου μαζί με αυτήν του 2018. Με εξαιρετικά ισχυρούς δευτερεύοντες χαρακτήρες και με μια από τις σπουδαιότερες πρωταγωνίστριες της εποχής, την Janet Gaynor. Μια ενδιαφέρουσα σκηνοθετική επιλογή βρίσκεται στην έναρξη της ταινίας. Το πρώτο πλάνο είναι το σενάριο το οποίο διαβάζουμε για λίγο μέχρι να μεταφερθούμε στην απεικόνισή του. Με τον ακριβώς αντίστροφο τρόπο, κλείνει η ταινία. Αξίζει πραγματικά να το δει κάνεις και στο βίντεο παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ταινία!