Υποψηφιότητες Όσκαρ 2019

Το ελληνικό “Favourite” και η μεξικάνικη “Roma”

του Ιωάννη Μακρόπουλου

Πρόκειται να είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και αμφίρροπες τελετές Όσκαρ εδώ και χρόνια! Τα υπόλοιπα βραβεία έως τώρα, τα προγνωστικά και οι αποδόσεις και φυσικά οι εξαιρετικές υποψηφιότητες φέτος,οδηγούν αβίαστα σε ένα τέτοια συμπέρασμα. Η ανακοίνωση των υποψηφίων των Όσκαρ έκρυβε αρκετές εκπλήξεις με το “ελληνικό” The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου και το Μεξικάνικο Roma να κλέβουν την παράσταση.

favourite11.0.jpg

Η αναγέννηση του ελληνικού κινηματογράφου αναμφίβολα γιορτάζει την επιτυχία του “The Favourite” του Γιώργου Λάνθιμου το οποίο έλαβε 10 υποψηφιότητες στα φετινά Όσκαρ. Μόλις 91 ταινίες σε 91 χρόνια ιστορίας των Όσκαρ έχουν καταφέρει να λάβουν 10 ή περισσότερες υποψηφιότητες. Παράλληλα, ο Γιώργος Λάνθιμος είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, ενώ υποψήφιος είναι και ο μοντέρ του, Γιώργος Μαυρόψαρίδης.

Το “The Favourite” είναι φυσικά επίσης υποψήφιο για το βραβείο Καλύτερης ταινίας, με την πρωταγωνίστρια του Olivia Colman να είναι υποψήφια για τον Α’ Γυναικείο ρόλο και τις ήδη βραβευμένες στο παρελθόν Emma Stone και Rachel Weisz να είναι και οι δυο υποψήφιες για τον Β’ Γυναικείο ρόλο. Οι υπόλοιπες τέσσερις υποψηφιότητες της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου είναι για Πρωτότυπο σενάριο, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Κοστούμια.

Untitled-design-cuaron-1.png.jpeg

Ο άλλος πρωταγωνιστής των φετινών Όσκαρ, φαίνεται ότι είναι το “Roma” του Alfonso Cuaron σε παραγωγή Netflix, το οποίο έχει επίσης 10 υποψηφιότητες, ακριβώς όπως και το “The Favourite”.

Ο Alfonso Cuaron είναι το φαβορί για το βραβείο καλύτερης Σκηνοθεσίας και αν τα καταφέρει θα είναι η 5η φορά σε 6 χρόνια που το βραβείο πάει σε Μεξικανό σκηνοθέτη. Ο Alejandro Gonzales Innaritu (2015 & 2016), ο Guillermo Del Toro (2018) και ο ο ίδιος ο Alfonso Cuaron το (2014), είχαν κερδίσει τα πρόσφατα βραβεία για καλύτερη σκηνοθεσία.

269120e6f6f1ded03d5d3e7156c969aa.jpg

Όμως, το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι ότι ο ίδιος είναι προσωπικά υποψήφιος για 4 βραβεία (Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσσίας, Σενάριο, Διεύθυνση Φωτογραγίας. Μονάχα ο ανυπέρβλητος Walt Disney είχε καταφέρει να έχει έξι υποψηφιότητες το 1954, κερδίζοντας τις τέσσερις.

Το “Roma” μπορεί επίσης να γίνει η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που λαμβάνει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Άλλες αξιοσημείωτες υποψηφιότητες:

  • Το “Black Panther” είναι η πρώτη ταινία υπερηρώων της Marvel που λαμβάνει 7 υποψηφιότητες και ανάμεσα τους μάλιστα και της Καλύτερης ταινίας.

  • Τα “The Vice” και “A Star is Born”, έλαβαν το καθένα 8 υποψηφιότητες με τους Christian Bale και Bradley Cooper να διεκδικούν τον Α’ Ανδρικό ρόλο. Η Lady Gaga είναι επίσης υποψήφια για τον Α’ Γυναικείο, αλλά το πανάξιο φαβορί στην κατηγορία είναι η θρυλική Glenn Close για την απίστευτη ερμηνεία της στο “The Wife”.

  • Τα “Green Book” και “Bohemian Rhapsody” έλαβαν 5 υποψηφιότητες το καθένα. Το “Green Book” είναι στους ισχυρούς διεκδικητές για τα βραβεία Καλύτερης ταινίας και Β’ Ανδρικού ρόλου, ενώ ο Rami Malek ως Freddie Mercury μπορεί να κάνει την έκπληξη στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού ρόλου.

  • Η πολωνική ταινία “Cold War” είναι υποψήφια για 3 βραβεία, γεγονός που υποδηλώνει για άλλη μια φορά την ολοένα και περισσότερο αυξανώμενη δημοφηλία του Ευρωπαϊκού σινεμά στο Hollywood.  

Η απονομή των Όσκαρ θα γίνει στις 24 Φλεβάρη.